Fashion Lifestyle

Cum au luat nastere bikinii. O scurta istorie a senzualitatii

Cu mii de ani inainte de a te face sa te simti sexy si de a ajunge in prim‐planul culturii pop, bikinii impodobeau cu gratie trupurile antice ale stramosilor nostri.

Lenjeria intima minimalista are in spatele ei o lunga istorie care dateaza de dinainte de Antichitate, cand bikinii erau mult mai putin confortabili decat in zilele noastre.

Lasa‐ma sa‐ti vad sortul!

Sortul este precursorul bikinilor, in particular, si al lenjeriei de corp, in general. Acea bucata de panza care acoperea cu greu fesele si organele genitale era purtata, initial, doar de barbati. Cel mai faimos sort din lume apartine lui Otzi, Omul Gheturilor, o mumie extrem de bine conservata a unui barbat care a murit in urma cu mai bine de 5000 de ani. Atrunci cand a fost descoperit in Alpii Italieni in 1991, Otzi era invelit, in zona mediana, de sortul sau, care adevenit, probabil, cea mai celebra piesa de lenjerie de corp din istoria omenirii. Otzi si „chilotii” sai pot fi admirati, in prezent, la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Italia.

Purtatori de tanga au existat in Asia, in Africa si in zonele temperate ale Europei inca din perioada anilor 42.000 i.e.n., conform enciclopediei „World Clothing and Fashion”. Prin urmare, in urma cu multe mii de ani, barbatii confectionau „lenjerie intima” din curele legate cu diferite tipuri de cordoane sau cu tendoane. Aceasta practica s‐a raspandit, apoi, in Grecia antica, in Egiptul antic si in Japonia antica.

Back to business

Bikinii contemporani si‐au facut debutul in 1939, la gigantica expozitie World’s Fair din New York. Nu a fost prezentata, insa, ca o inventie care urma sa zguduie din temelii lumea lenjeriei intime, ci ca o solutie gasita de primarul Fiorello La Guardia, un domn pudic, doar in aparenta, pentru dansatoarele exotice; initiativa lui promova acoperirea zonele intime ale acestora.
bikini femei

„Cu siguranta au fost inventati de barbati”, spun femeile

Si au dreptate! Bikinii nu sunt intotdeauna foarte confortabili si nici nu au fost croiti pentru a fi astfel. Desi femeile care dansau dezbracate au fost primele persoane care au purtat bikini moderni, exista voci care spun ca acestia au ajuns cu adevarat sub lumina reflectoarelor abia in 1981, cand Frederick Mellinger a inceput sa vanda „chiloti” pentru femei, conform vice.com. Acelasi Mellinger, cu imaginatia sa debordanta, este si cel care a inventat sutienele cu push‐up in anii ’40.

Cataloagele „Frederick’s of Hollywood” au adus bikinii sub privirile oamenilor, insa nu Mellinger este cel care a patentat noua inventie legata de lenjeria intima, ci Rudi Gernreich, in 1979. Tot el este si cel care a inventat costumele de baie topless pentru femei.

O statiune din Spania are toate motivele sa idolatrizeze bikinii

Statiunea spaniola Benidorm se remarca, in prezent, pentru ceva ce pare mai degraba apanajul Dubaiului: aici se afla cel mai mare numar de zgarie‐nori pe cap de locuitor din lume.

Insa in urma cu mai bine de 50 de ani, Benidorm era un mic sat pescaresc de pe malul Mediteranei, in regiunea spaniola Alicante, un fel de Vama Veche de odinioara a litoralului romanesc.

Atunci cand dictatorul spaniol Franco a interzis purtarea bikinilor pe teritoriul Spaniei, primarul satului Benidorm, Pedro Zaragoza, a fost primit in audienta de conducatorul suprem. În mod miraculos, Franco a acceptat propunerea de a ridica mult‐hulita interdictie in satul primarului vizionar.

Rezultatul a fost cel asteptat de Zaragoza: Benidorm a devenit o statiune invadata de turistii din intreaga Spanie si chiar din intreaga lume, dornici sa se bucure de ceva interzis oriunde altundeva in tara lui Franco.

Benidorm a devenit statiunea tuturor posibilitatilor, iar zgarie‐norii au inceput sa zgarie norii. Acum este considerata ca fiind una dintre cele mai moderne si mai pline de viata statiuni din intreaga Europa. Pentru locuitorii din Benidorm, bikinii reprezinta adevaratul zeu al progresului.

tanga femei

Punctul culminant: bikinii au patruns in cultura pop

Hitul lui Sisqo, „Thong Song”, din 1999 a ocupat pozitia a treia in topul Billboard Hot 100 in 2000, cu versuri precum „All night long, let me see that thong”. Fair enough, am spune noi.

Dupa zece ani, artistul hip‐hop Pitbull a iesit la rampa cu hitul „No Thong”. Chiar si Sia a lansat o melodie in 2016, „Sweet Design”, unde bikinii par sa fie marile vedete.

Vanzarile de bikini par sa fi scazut usor in ultimii ani. Publicatia New York Times a citat cateva statistici realizate de compania NPD Group, care a aratat ca vanzarile de bikini au scazut cu 7% intre 2014 si 2015, iar titlul parea aproape apocaliptic pentru fanii lui Sisqo: „Tinerele femei spun nu bikinilor”.

Cu toate acestea, costumele de baie cu bikini nu vor disparea prea curand din colectiile creatorilor de moda si din statiunile insorite de pe litoral. Pur si simplu, o astfel de lenjerie intima sau de baie este mult prea sexy pentru a ramane doar o placuta amintire.

De la coperta albumului Anaconda a lui Nicki Minaj, la fotografia Rihannei si la aparitia incendiara a lui Miley Cyrus, moda bikini nu da nici un semn de oboseala. Din fericire!

Tu ce crezi, moda bikinilor va mai rezista cateva decenii?

costume de baie femei

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Iti place articolul?

Distribuie-l pe retelele de socializare!